Artroscopia de genunchi

16-06-2014
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala, care se realizeaza folosind o camera foarte mica ce se introduce in genunchi si ofera medicului o imagine clara a interiorului genunchiului. Acest lucru il ajuta sa diagnosticheze si sa trateze leziunile existente. Este nevoie de 2 sau 3 incizii de cativa mm pentru a efectua aceasta interventie. Aceasta este o metoda minim invaziva si astfel perioada de recuperare se scurteaza.

Descriere
In timpul procedurii, chirurgul introduce artroscopul (o camera mica) in articulatia genunchiului prin 2-3 mici incizii. Artroscopul trimite imaginea marita de aproape 10 ori la un monitor. Pe monitor, medicul poate vedea structurile din genunchi, marite in detaliu. Rezolvarea leziunilor se face cu instrumente chirurgicale de dimensiuni mici.

Cand este indicata artroscopia de genunchi?
Atunci cand exista o durere de genunchi care nu cedeaza cu tratamentele nechirurgicale: repaus, tratament medicamentos, fizioterapie, infiltratii locale. Orice genunchi dureros trebuie investigat, printr-o radiografie simpla si RMN. Ulterior in functie de afectiunile care genereaza durerea, se recomanda tratamentul chirurgical sau nu.

Indicatiile absolute ale artroscopiei de genunchi:

- Leziuni de menisc
- Leziuni de cartilaj
- Gonartroza stadiu 1-2
- Sindrom de impingement femuro-patelar pentru shaving
- Ruptura de ligament incrucisat anterior si/sau posterior
- Corpi liberi intraarticular
i
Ce facem inainte de operatie

Inainte de operatie, pacientul trebuie investigat si tratat pentru celealte probleme medicale concomitente. Se vor efectua analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara (toate aceasta investigatii sunt necesare inainte de orice interventie ce include anestezie locala sau generala. Daca exista si alte probleme medicale, va fi nevoie de investigatii suplimentare. Artroscopia de genunchi se efectueaza in general cu anestezie tip rahi ce va permite sa ramaneti treji in timpul operatiei, fara insa a simti durere.
Artroscopia de genunchi dureaza in medie 45-60 de minute si depinde de complexitatea leziuni.
Inainte de operatie, informati chirurgul despre orice tratamente urmate in prezent.

Operatia
Trebuie sa veniti la spital in dimineata operatiei. Nu mancati si nu beti nimic dupa ora 24, in noaptea dinaintea operatiei.
Procedura

Dupa ce se efectueaza anestezia aleasa de medicul anestezist impreuna cu pacientul, chirurgul ortoped va face 2 sau 3 mici incizii la nivelul genunchiului afectat. O solutie sterila (ser fiziologic) va fi introdusa in genunchi pentru a creste volumul, ceea ce permite o miscare mai usoara a instrumentelor si ajuta chirurgul sa vada in mare detaliu prin intermediul camerei.
Se confirma diagnosticul si se vor introduce instrumentele printr-o alta mica incizie. Aceste instrumente ar putea fi foarfece, shavere, sau lasere ce ajuta medicul in rezolvarea problemei.
Dupa terminarea procedurii veti fi mutat/a din sala de operatie intr-un salon unde nu veti sta mai mult de 24 ore ( pana la externare).
Artroscopia este o metoda moderna de tratament in care rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectueaza artroscopia dar si de instrumentarul si calitatea camerei folosite, de aceea noi mereu recomandam ca aceasta operatie sa fie facuta intr-un centru medical dotat pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Recuperarea
Recuperarea dupa o artroscopie de genunchi este mult mai rapida decat dupa o operatie clasica, deschisa, la nivelul genunchiului.
Sfaturile ce trebuie urmate cu atentie in primele zile dupa operatiei sunt :
· Genunchiul va fi umflat datorita serului introdus in genunchi intraoperator
· Tineti piciorul mai sus de nivelul inimii (pe o perna sau suport) in primele zile postoperator. Aplicati gheata la nivelul genunchiului dupa indicatiile doctorului ortoped pentru a ameliora durerile si a scade inflamatia.

Bandajul si pansamentul dupa operatie
Veti parasi spitalul cu un pansament si o fasa elastica la nivelul genunchiului. Acesta va trebui pastrat curat si uscat. Numai medicul are voie sa schimbe pansamentul (in nici un caz nu faceti acest lucru singuri).

Mersul
Cei mai multi pacienti au nevoie de carje sau cadru pentru a se deplasa imediat postoperator pentru o perioada de 5-7 zile (se va decide in functie de complexitatea cazului).
In anumite cazuri noi recomandam pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei, o serie de 3 infiltratii, la 30 de zile postoperator.
Controlul durerii post operator este foarte important (echipa noastra are o schema speciala foarte eficienta pentru controlul durerii, dovedita prin studii realizate pe sute de pacienti).
.

Exercitii pentru intarirea genunchiului
Echipa noastra a stabilit o serie de exercitii ce trebuie efetuate dupa operatie ce vor ajuta la recuperarea rapida a miscarii si la intarirea musculaturii genunchiului cat mai rapid posibil.

Prevenirea complicatiilor
Ca orice alta interventie chirurgicala si aceasta prezinta unele riscuri. Acestea insa, apar foarte rar, sunt minore si tratabile in cele mai multe cazuri.

Complicatii posibile:
· Infectia
· Formarea cheagurilor de sange la nivelul gambelor
· Acumularea de sange in articulatia genunchiului

Semne de alarma. Anuntati medici nostri daca apar oricare din urmatoarele simptome:
· Febra
· Frison
· Caldura sau roseata persistenta la nivelul genunchiului
· Durere persistenta sau care creste in intensitate
· Umflarea importanta a genunchiului
· Durere la nivelul gambei, care creste in intensitate

Rezultate

Rezultatele artroscopiei sunt foarte rapide in general, depind foarte mult de pacient dar si de complexitatea operatiei avand in vedere ca prin atroscopie se pot trata mai mult de 10 afectiuni diferite ale genunchiului.
12 comentarii
0
18-06-2014, ora 11:07
kayman
Nu este medic/terapeut
kayman
Buna ziua, am patit-o si eu la fotbal. Pe 23 mai am fost operat prin aceasta metoda in Germania, mentionez ca la mine au fost 2 probleme : 1.refixarea unei bucati de menisc interior; 2.inlocuirea ligamentului incrucisat anterior care era rupt cu unul din plastic, pt ca al meu nu putea fi refacut. Am fost externat pe 27 mai dupa 4 zile, iar acum, la aproape o luna de la operatie merg in continuare cu ajutorul carjelor, avand o proteza montata pe picior care in primele 3 saptamani imi permitea sa indoi genunchiul la 60° dupa care acum am modificat-o si pot indoi acum la 90°. Toate bune si frumoase, fac fizioterapie de 2 ori pe saptamana pentru drenarea limfei si acasa de 4 ori pe zi cate 10 minute pedalez la un aparat pe care mi l-au dat dupa externare. Simt ca recuperarea merge catre bine, insa am o singura problema : Noaptea nu pot dormi din cauza durerilor, ziua ma tot plimb prin casa, pe afara, am si condus masina pe distante scurte in oras, insa cand trebuie sa ma bag in pat la somn incepe chinul groaznic...iau tramadol, diclofenac, novaminsulfon atat tablete cat si picaturi...tot degeaba. Reusesc cu greu sa adorm in dureri cate 1-2 ore dupa care ma trezesc...si tot asa...
Daca e cineva care are vreo sugestie va rog sa-mi spuneti, atat fizioterapeuta cat si medicul meu de familie spun ca durerile acestea vor trece cu timpul, insa acum la o luna dupa operatie vad ca nu prea trec :(
0
18-06-2014, ora 13:26
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Buna ziua

Nu e normal sa aveti dureri atat de mari dupa acest fel de operatie, Insa fara examen clinic si paraclinic e foarte greu sa va spun cauza. Va recomand sa mergeti la consultatie la un medic ortoped.
Dr Tarek Nazer
Medic specialist ortopedie & traumatologie
0
18-06-2014, ora 16:30
kayman
Nu este medic/terapeut
kayman
Multumesc pentru raspuns, am stabilita pentru saptamana viitoare intalnire la spitalul in care m-am operat.
0
18-06-2014, ora 16:34
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Pana atunci va recomand sa nu mai fortati prea mult genunchiul pana aflati cauza dureri, daca va pot ajuta cu alteceva cu ceea mai mare placere
0
23-06-2014, ora 20:59
evilyuyu
Nu este medic/terapeut
evilyuyu
Buna ziua am facut si eu o artoscopie acum 3 zile la genunchiul stang pentru a extrage un corp liber si refacerea meniscului si inca am genunchiul umfmlat, ma mai doare si nu prea pot sal indoi.Doctorul mia spus ca daca nul indoi poate ramane blocat drept.Este posibil sa se intample asta?
0
23-06-2014, ora 23:50
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Buna seara
Da sigur se poate intampla, se numeste anchiloza si ajungeti sa aveti limitare de miscare. Dar e cam ciudat ca va doare si nu il poti indoi in mod normal nar trebuii sa fie asa dupa o artroscopie dar nici nu stiu exact ce leziune a ti avut daca meniscul sa excizat sau sa suturat e greu sa va spun exact ce sa intampla.
Dr Tarek Nazer
Medic specialist ortopedie si traumatologie
0
24-06-2014, ora 15:14
evilyuyu
Nu este medic/terapeut
evilyuyu
Multumesc pentru raspuns.Mi sa spus ca am avut ciupitura de menisc.As mai avea
o intrebare de ce am laba piciorului rece tot timpul in conditia in care am inceput sa merg in el si sa-l indoi cate un pic?
0
25-06-2014, ora 09:15
Danielmedias
Nu este medic/terapeut
Danielmedias
Buna ziua domnule doctor,
mama mea a fost diagnosticata cu gonatroza bilaterala( nu stie ce grad).Poate umbla dar o doare la mers.
Cum pot lua legatura cu dumneavoastra pentru o interventie ( chiar chirurgicala)
Va multumesc anticipat
PS-suntem din Medias (judetul Sibiu)
0
25-06-2014, ora 18:49
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
buna ziua
Din pacate regulamentul nu permite sa va dau datele de contact insa ma puteti gasi la google.
Mentionez ca eu practic in Bucuresti
Dr Tarek Nazer
Medic specialist ortopedie si traumatologie
0
27-06-2014, ora 12:18
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Buna ziua

Gasiti aici un reportaj despre artoscopia de genunchi si cat de important e sa efectuam tratamentul corect la momentul potrivit.si unde poate duce neglijenta unei leziuni de menisc

http://www.youtube.com/watch?v=_VWcd0rthII&feature=youtube_gdata_player
Dr Tarek Nazer
Medic specialist Ortopedie & Traumatologie
0
18-07-2014, ora 12:16
Ana64
Nu este medic/terapeut
Ana64
As dori sa ma adresez cu o intrebare in privat daca se poate, ca as vrea sa anexez rezultate RMN, ecografie etc.. Cum este posibil?

Ana
0
18-07-2014, ora 12:22
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Buna ziua aveti nr si datele de contact pe profilul meu unde ma puteti suna sau trimite un mail.
O zi buna
Dr Tarek Nazer
Medic specialist ortopedie si traumatologie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul