Anticoncepţionale cu fibroadenom mamar

04-12-2011
Andra9012
Nu este medic/terapeut
Andra9012
Bună ziua! Am 21 de ani şi am fost diagnosticată cu fibroadenomi mamari la ambii sâni în urmă cu 2 ani. Doctorul ginecolog mi-a zis la acel moment că nu am voie să iau anticoncepţionale niciodată. În prezent, faptul că nu pot lua anticoncepţionale îmi afectează viaţa sexuală destul de mult. Am citit că există anticoncepţionale cu o cantiate foarte scăzută de hormoni sau anticoncepţionale numai cu progestative şi nu cu estrogen (care, din câte am înţeles, nu ar augmenta fibroadenomii). Sunt acestea la fel de eficiente ca şi celelalte anticoncepţionale? Credeţi că aş putea lua acest tip de anticoncepţionale chiar dacă am fibrodenomi mamari? Vă mulţumesc anticipat! Andra.
1 comentarii
0
04-12-2011, ora 18:31
Dr. Costin George Adrian
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Costin George Adrian
Recomandarea e sa -- faceti o ecografie mamara bilateral si sa vedeti dimensiunile si aspectul fibroadenoamelor
--puteti incerca fie contraceptive orale combinate, fie contraceptive doar cu progesteron, A fost o perioada in care aceste fibroadenoame se tratatau cu contraceptive combinate. Acum e sigur ca doar previn aparitia acestora. Tumorile benigne de san nu sunt trecute in contraindicatiile COC. Exista multi medici care considera ca aceste tumori (fibroadenoamele) apar printr-un exces de estrogeni si din cauza asta, teoretic exista o perioada in care prin aportul de estrogeni din pilulele combinate aceste fibroadenoame cresc.
In concluzie: poti incerca timp de 3-6 luni sa folosesti contraceptive orale combinate dupa care sa repeti ecografia si sa vezi daca s-a modificat dimensiunea vreunuia. Poti folosi contraceptive doar cu progesteron dar eficienta lor e putin mai redusa, trebuiesc luate f corect..etc E important de stiut si de alti factori de risc asa ca bine ar fi sa consulti un (alt) ginecolog.

http://www.managingcontraception.com/qa/questions.php?questionid=1591
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul