Analize markeri tumorali

28-08-2013
a13537
Nu este medic/terapeut
a13537
Buna ziua. Am nevoie de un raspuns din partea unui specialist. Bunica mea, o data la cateva luni face diaree severa, care dureaza cateva zile si ii trece doar cu administrarea antibioticelor, mai precis tetraciclina, prescrise de medicul de familie. De curand i-am facut analize de sange, printre care si markeri tumorali(CEA si CA19-9), examen coproparazitologic( a iesit bun) si urina. Se pare ca avea o infectie urinara destul de puternica. I s-au prescris antibiotice si dupa terminarea tratamentului sa se repete markerii tumorali, care au iesit mariti, CEA-5, 70 (valoare normala 0-2, 5), iar CA19-9 in limite normale 7, 3 ( valoare normala 0-33). Medicul de familie mi-a spus atunci sa un-mi fac probleme, caci poate fi din cauza infectiei urinare. Dupa cateva luni, bunica mea( are 86 de ani) a avut iar episoade diareice frecvente. S-au repetat markerii tumorali, dar acestia au coborat putin, respectiv 5, 45. Am fost la un alt medic generalist sa-i arat analizele, si mi.a spus ca e vorba despre cáncer de colon, pentru ca markerii tumorali sunt destul de mari. M-am speriat destul de tare, dar citind pe net, am gasit ca acesti markeri tumorali pot sa creasca si in alte afectiuni, chiar si cand e vorba despre inflamatii osoase. Este adevarat? Mentionez ca bunica mea sufera de artroza si are si un epiteliom bazocelular la nivelul obrazului, care a fost cauterizat acum cativa ani, dar a reaparut, Se poate ca markerii tumorali sa fie crescuti si din acest motiv? Nu are sangeri sau dureri abdominale. Celelalte analize de sange au iesit bune. Poate fi vorba si despre altceva, colon iritabil...sau acesti markeri tumorali sunt mariti doar cand e vorba despre cáncer? Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Multumesc mult.
2 comentarii
0
30-08-2013, ora 11:26
Dr. Stancu George
Medicina interna, Ploiesti
Dr. Stancu George
Intr-adevar CEA creste in cancerul de colon dar si in tumori benigne ale tractului digestiv. Cred ca ar trebui sa faceti un test Haemocult-Adler si daca este pozitiv colonoscopie.

Diareea persistenta poate fi de cauza infectioasa (pledeaza pentru acest lucru faptul ca se amelioreaza dupa antibioterapie) sau cauze generale - inflamatii, trazit accelerat, ...

Daca doamna are diaree dupa externarea din spital ne putem gandi si la o infectie specifica cu Clostridium si ar trebui sa faca si o determinare Toxina Clostridium A-B ( Daca este pozitiva trebuie internata intro sectie Boli Infectioase).
0
08-09-2013, ora 18:18
a13537
Nu este medic/terapeut
a13537
Buna ziua.Multumesc mult pentru raspuns.Un medic oncolog mi-a spus ca este vorba despre cáncer, datorita markerilor tumorali mariti. Se pare ca un poate fi vorba despre afectiuni benigne sau inflamatii ale oaselor din cauza varstei. Mi-a spus ca acesti markeri au valori mari in afectiuni benigne doar cand persoana respectiva are cel mult 50-60 de ani. In cazul bunicii mele, din cate mi-a spus, nu este vorba despre o asa zisa afectiune. Bunica mea se simte bine.Are aceste probleme de tranzit intestinal de mai mult timp. La varsta ei, e foarte complicat sa faca o colonoscopie. Am inteles ca e destul de dureros si daca ar fi adevarat ca are probleme, e destul de periculos la varsta ei sa faca operatie. Daca apar markerii tumorali mariti in cazul unei persoane in varsta inseamna ca acea persoana are cáncer? Am stat de vorba si cu un medic biolog, dar mi-a spus exact contrariul, adica poate fi vorba si de alte afectiuni. Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Ati cunoscut vreun caz asemanator?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CA 19-9
  • CA 15-3
  •