Am nevoie de un sfat.

12-01-2016
Andreea2341
Nu este medic/terapeut
Andreea2341
Buna ziua. Ma numesc Andreea si am 17 ani (in curand fac 18) si am niste stari pe care vreau sa le descriu pentru a primi un sfat. Totul a inceput dupa ce am avut o minora problema cu stomacul acum 1 an. M-am simtit si destul de rau asa ca am fost la medicul de familie, mi-a dat tratament si mi-am revenit usor-usor. Apoi parca totul revenise la normal. Dupa cateva luni, am avut un deces in familie si am inceput sa simt o stare de panica inexplicabila. Toata vara m-am chinuit cu o stare de rau generala, ameteli (cateodata nici nu ma puteam ridica in picioare), lipsa poftei de mancare, dureri de stomac puternice, tremuram, dar imi era enorm de cald, transpiram, diaree. Mi-a fost atat de rau ca am chemat salvarea de doua ori. Prima oara mi-a spus ca am o cadere de calciu si mi-a facut o perfuzie. A doua oara mi-a spus ca am Sindromul Colonului Iritabil si mi-a dat un tratament pe care l-am luat la inceput, dar pe urma m-am dus la mediul de familie care mi-a facut toate analize de sange, una pentru un virus la stomac si o ecografie. Toate au iesit bine. Apoi starile m-au mai lasat vreo luna, doua si apoi am descoperit o alta problema: insomnia. De cate ori ma bag in pat seara, in loc sa ma linistesc, am o stare de panica pe care nu pot sa o inteleg, cateodata greata, tremur, dar mi-e foarte cald, nu pot sa dorm si cateodata izbucnesc in plans fara sa stiu de ce. De obicei starile se opresc aproape de 3-4 dimineata si atunci pot si eu sa adorm. As dori si eu un sfat cum as putea scapa de aceste stari, nu de alta dar am scoala dimineata a doua zi si sunt extrem de obosita. Si daca ma intreaba cineva daca am vorbit cu parinti: Da, am facut-o! Dar mama mi-a spus ca medicamentele pe care mi le-ar da un psihiatru ar crea dependenta si ca nu este bine sa merg la psihiatru. Mai bine nu mai ma gandesc la asta si o sa treaca de la sine.
Astept raspunsuri. Multumesc!
4 comentarii
0
12-01-2016, ora 09:12
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna Andreea, te-ar ajuta daca ai lua o vreme niste tratament medicamentos. Dar poti foarte bine sa-i spui mamei ca si psihoterapeutii pot ajuta. Daca ai merge la un psihoterapeut, acela iti va spune daca se poate fara pastile - pt ca se poate si fara. Pt ca esti minora, e nevoie sa mergi cu unul din parinti, pt a-si da acordul in scris, ca tu sa poti veni apoi singura.
Psihoterapiile cognitiv-comportamentale s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente in cazuri asemanatoare cu al tau.
Starile mentionate de tine fac parte dintr-un tablou de tulburari foarte des intalnite si la fel de des, diagnosticate ca fiind "sindromul colonului iritabil", "sindrom premenstrual" si alte bazaconii. Ai facut bine ca ai mers la control pt a elimina orice posibila cauza fiziologica, dar abia acum te indrepti in directia potrivita.
Sunt milioane de oameni in situatia ta, deci ai incredere ca se poate rezolva cu sprijinul unui psihoterapeut.
Sanatate si spor la invatat! ☺
0
12-01-2016, ora 09:13
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Ceea ce descrii sunt simptomele unei tulburari anxioase, probabil cu atacuri de panica. Se trateaza prin psihoterapie si, daca starile sunt foarte neplacute, cu medicatie data de un psihiatru. Dependenta despre care vorbeste mama ta este o poveste, exista solutii pentru a nu se crea dependenta.
Valentin Pescaru
psiholog-psihoterapeut-sexolog
0
12-01-2016, ora 11:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Andreea2341

Fa cateva sedinte la psiholog (e cam 100 lei sedinta, depinde de psiholog) si daca nu simti ca incepi sa iti revii, mergi la psihiatru cu trimitere de la medicul de familie.
Fa test gratuit de depresie si anxietate pe net cu titlu informativ ca sa stii cu ce te confrunti, cum se trateaza aceste afectiuni.
Antidepresivele (medicamentele care trateaza depresia si anxietatea) nu dau dependenta.
Exista o alta clasa de medicamente care se numesc benzodiazepine care pot da dependenta daca le iei mai mult decat scrie pe prospectul lor.
De dormit trebuie sa dormi ca altfel, in lipsa somnului, aceste afectiuni se pot agrava.
Incearca Gemoderivat de muguri de tei argintiu. Il gasesti la Plafar, e vreo 10 lei. E bun si pe anxietate si pt somn.
Dar fa tot posibilul sa faci rost de bani si sa mergi la psiholog. Aici parintii daca au posibilitati nu au cum sa te refuze.
0
12-01-2016, ora 16:14
Psiholog Aldescu Delia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Aldescu Delia
Cum au mentionat si colegii mei, din descrierea ta, simptomele se regasesc la tulburarile depresiv-anxioase. Fiindca nu se rezolva de la sine, mai devreme sau mai tarziu vei ajunge la medic. Timpul este in defavoarea psihoterapiei daca amani interventia de specialitate acum. Intrebarea care se pune este: Cat timp te mai poti descurca cu suferinta si care sunt urmarile asupra vietii tale?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul