Alergiile - abordare naturopată

18-12-2010
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Alergiile sunt reacţii modificate a unui organism faţă de un agent microbian, chimic etc. Alergiile sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă oamenii moderni. Că este vorba despre alergii cutanate (de la simple erupţii ca nişte înţepături până la reacţii gigante, de umflături care deformează zona unde apar), de alergii respiratorii (cu toate formele de manifestare - de la rinita alergică şi faringo-laringita alergică, la astmul bronşic alergic), de alergii digestive (cu multiple reacţii de intoleranţă la alimente sau substanţele din alimente) sau alergii sistemice, cu stare generală modificată şi întreaga reacţie a organismului modificată - alergiile sunt probleme de sănătate din ce în ce mai frecvente, mai serioase şi mai dificil de tratat.
Medicina clasică propune efectuarea diferitelor teste alergice, identificarea factorului care declanşează sau întreţine alergia şi îndepărtarea acestuia din viaţa celui implicat. Dar atunci când apar alergii la factori multipli, de multe ori viaţa persoanei alergice devine un coşmar, aceasta având soluţia de a trăi într-un balon de sticlă, pentru că lumea reală este plină de substanţe potenţial periculoare.
De aceea, soluţia medicinii naturale în tratamentul alergiilor este reprezentată de întărirea sistemului imunitar şi a organismului, adică a "terenului" pe care alergenii (factorii care declanşează alergiile) acţionează.
Maceratul glicerinic de elecţie pentru această problemă este Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 (Plantextrakt), care conţine substanţe "cortizon-like", cu acţiune foarte bună în situaţii de alergie. În alergii alimentare, se poate adăuga Extract din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1 şi remediul homeopat de constituţie sau de stare al persoanei.
În alergiile respiratorii, se poate adăuga Extract din muguri de Mesteacăn pufos- Betula pubescens MG=D1 şi Extract din mlădite de Măceş- Rosa canina MG=D1. În astmul bronşic alergic, un alt macerat glicerinic util de folosit este Extract din muguri de Călin de munte- Viburnum lantana MG=D1 ), pentru efectul lui bronhodilatator şi miorelaxant. În alergiile cronice, se poate adăuga şi Extract din muguri de fag- Fagus silvatica MG=D1.
Întotdeauna regimul alimentar este important în toate tipurile de reacţii alergice, de aceea un nutriţionist poate sfătui cu privire la principalele alimente care trebuie evitate şi altele, care trebuie adăugate, pentru întărirea reacţiei organismului (fructele şi legumele fiind printre cele mai importante componente ale alimentaţiei echilibrate, dar printre ele aflându-se şi unele cu potenţial alergenic crescut - fructele de pădure, căpşunile etc).

_
Copyright - Dr. Sorina Soescu
_
6 comentarii
0
04-02-2011, ora 02:43
Dr. Greblescu Raluca
Alergologie si imunologie clinica, Bucuresti
Dr. Greblescu Raluca
Nu stiu ce sa zic...pai daca "in alergiile respiratorii, se poate adauga Extract de muguri de Mesteacan", iar pacientul are alergie chiar la mesteacan...s-ar putea sa ajunga la spital...La fel si cu fagul...
Si nici cu intarirea sistemului imunitar nu va jucati atunci cand alergicul are o productie crescuta de anticorpi!!!
Iar regimul alimentar pentru un pacient alergic este indicat de medicul alergolog!
2
06-03-2011, ora 03:56
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!

Stimată dnă dr. Greblescu, dacă pacientul are alergie la mesteacăn, fără doar şi poate, nu i se adaugă în schema terapeutică extractul din muguri de mesteacăn, această neadăugare fiind valabilă şi în cazul fagului.
Când analizele medicale atestă existenţa unei producţii crescute de anticorpi, întărirea sistemului imunitar se face prin prescrierea unor remedii care să aducă beneficii imunologice, nu prejudicii.
Regimul alimentar nu este în mod obligatoriu recomandat numai de către un medic alergolog, el putând foarte simplu să fie conceput de orice alt medic, care a intrat în contact cu investigaţiile medicale, pe baza cărora şi-a permis să recomande regimul alimentar unui pacient doritor.
0
09-03-2011, ora 16:59
Dr. Greblescu Raluca
Alergologie si imunologie clinica, Bucuresti
Dr. Greblescu Raluca
Va inteleg perseverenta, stimate Mr Nick, dar v-as pune 3 intrebari, daca aveti amabilitatea sa raspundeti:
1.Cum aflati dumneavoastra daca pacientul are alergie la mesteacan sau fag?
2.Stiti sa interpretati o productie crescuta de anticorpi pe analize? (si daca stiti, de ce doriti dvs sa o cresteti?)
3.De unde aveti informatia conform careia orice medic poate concepe "foarte simplu" un regim alimentar pentru bolnavul alergic?
Astept raspunsul dvs din dorinta mea permanenta de documentare si de a afla lucruri noi...se pare ca nu este suficient ce am invatat pana acum...
Va multumesc anticipat!
0
03-04-2011, ora 23:30
kikis
Nu este medic/terapeut
kikis
buna seara...sora mea are urmatoarele simtome nu vede de aproape o doare gatul si o inteapa, o doare capul foarte rau ii vine ameteala nu poate sa manance mai nimic decat iaurt si supa, are gura uscata si amara adica nici pic de saliva. dureri musculare, si oboseste imediat...toate astea sau intamplat intr-o dimineata cand sa trezit a vrut sa vada cat este ceasul si nu a mai vazut...din ziua acea are simtomene acestea si ii este din ce in ce mai rau...a fost la foarte multi doctori si iau dat anumite pastile care iau afectat si stomacul dar cu nici un rezultat...acum iau facut tomograful si au spus ca ar fi ceva la cap dar ca deocamdata nu isi dau seama...nu au pus un diagnostic//cer urgent un raspuns ce ar putea fi ca sa stiu unde sa mai umblu cu ea ca am fost la o gramada de doctori.ajutati-ma va rog frumos spunetimi ce ar putea fi ce boala dau simtomele acestea ca sa stiu ce sa fac..sunt disperata nu stiu incotr-o sa o iau are doar 27 de ani si are problemele acestea..va rog mult vreau raspuns urgent
2
26-08-2011, ora 23:35
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dnă dr. Greblescu, îmi cer iertare pentru tardivitatea în a vă răspunde.
1. Alergia la mesteacăn sau fag se poate depista prin realizarea unei analize serologice de radioimunoabsorbţie (RIA) sau imunocaptare, în cadrul unor laboratoare de analiză precum Synevo, World Clinic sau la Centrul Medical Promed. Acele analize serologice măsoară nivelul sanguin de anticorpi (Ig E), pe care corpul îi produce ca răspuns la alergenii specifici, după cum foarte bine ştiţi;
2. Da, ştiu să interpretez o producţie crescută de anticorpi, pe analize. Şi dacă ştiu nu doresc să o cresc!
3. În şi pe baza analizelor serologice de tip alergologic, orice medic competent, internist, de pildă, nu neapărat alergolog, la cererea expresă a unei persoane doritoare, poate să conceapă un regim alimentar pentru acea persoană alergică. De pildă, dacă alergia unei persoane este recunoscută ca fiind indusă de o gamă de alimente, medicul respectiv va concepe regimul alimentar excluzând alimentele histaminofore incriminate.
Şi totuşi, în mod evident, regimul alimentar hipoalergic este indicat a fi conceput de către medicul specialist! :)
_

Bineînţeles că NU este suficient ce aţi învăţat până acum, dnă doctor, cu tot respectul vă informez. Oamenii învaţă ceva nou în fiecare secundă a vieţii, iar dv. mai aveţi multe de învăţat, aşa cum şi eu am :-)
Vă doresc mult succes în cariera de medic!
Pup şi îmbrăţişez amiciţial,
Nick
2
26-08-2011, ora 23:40
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dră/dnă Kikis, în ce oraş locuieşte sora dv.?
Dacă vă recomand un medic din Bucureşti credeţi că aţi putea să o însoţiţi pe sora dv. la un consult?
Cum se mai simte? Spuneţi-mi că bine!
_

Însănătoşire grabnică.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Toate cele bune,
Nick
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: