Acnee sau foliculită cronică

04-05-2015
pam-pam
Nu este medic/terapeut
pam-pam
Pe cap in zona cu păr, îmi apar mici umflături cu puroi. Dacă mă scarpin se sparg şi iasă sânge cu puroi. Vreau să vă comunic că am fost la dermatologii toţi din Arad şi mi-au dat diagnosticele de mai sus, iar ca tratament Tetraciclină de 25o intern iar pe cap Baneocin de doua ori pe zi. Când iau tratamentul dispar dar rămân pete roşii în locul acelor mici umflături. Peste două-trei săptămâni dacă nu iau tratamentul iarăsi apar. Menţionez faptul că transpir foarte mult în zona scalpului şi lombar, iar tenul îl am gras. Analizele toate sunt în limite normale mai puţin colesterolul şi trigliceridele la limită maximă. Din acele coşuri mi s-a luat probe şi s-a stabilit că este Stafilococus epidermis.
5 comentarii
0
04-05-2015, ora 07:02
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
va mananca? ce varsta aveti? in ce zona a scalpului apar predominant? apar si pe fata, piept, spate? sunteti femeie, barbat? aveti si matreata?
0
04-05-2015, ora 15:54
pam-pam
Nu este medic/terapeut
pam-pam
Da mă mănâncă, în special după tramspiraţii. Am 65 ani şi am avut şi în adolescenţă acnee pe faţă. Apar în zona scalpului cu păr şi pe faţă mai rar, după ce mă bărbieeresc. In alte părţi ale corpului nu apar sau dacă apar sunt foarte rare, una sau două pe corp într-un an de zile. Sunt bărbat şi nu am mătreaţă. Folosec odată pe săptămână şampon blue capp pe bază de seleniu iar zilnic şampon antibacterian. Vă mulţumewsc pentru ajutor.
0
04-05-2015, ora 17:57
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Din descrierea dumneavoastra ar putea fi vorba despre 'acne necrotica miliaris', care in ciuda numelui este o forma de foliculita foarte incapatanata, despre care avem destul de putine date in literatura. Se amelioreaza greu si trece de tot poate dupa mult timp si uneori niciodata. Cu tratament o tinem sub control si o facem suportabila.

Prima linie de tratament sunt tetraciclinele in doza subantibiotica. Dintre acestea eu as fi ales minociclina, care ajunge mai bine in piele, dar si tetraciclina sau doxiciclina merg. Alta optiune terapeutica ar fi isotretinoinul timp de 3-5 luni, cu urmarirea atenta lunara a profilului lipidic. A mai fost incercat si ketoconazolul, care nu se mai utilizeaza in prezent oral, dar avem ca inlocuitor itraconazolul.
Topic puteti incerca si corticosteroizi de potenta medie cum ar fi Elocomul solutie. Daca va hotarati sa incercati asta aplicati o picatura de 2 ori pe zi doar pe 1-2 leziuni noi timp de cateva zile - 1 saptamana pentru a vedea daca are efect (le impiedica dezvoltarea). Puneti si antibioticul in continuare - nu conteaza foarte mult de care fel, banuiesc ca stiti ca stafilococul epidermidis face parte din flora normala a pielii si nu pe el il tintim.
Pentru mancarime se pot administra antihistaminice.
O alta idee ar fi ca dupa cateva luni de utilizat sampon cu seleniu sa faceti pauza 2-3 luni, apoi puteti relua.
Cele mai grele: daca aveti kilograme in plus - scapati de ele, daca sunteti stresat... nu mai fiti (asta chiar e imposibila, dar nah - trebuia spusa)

Si cel mai important - mergeti inapoi la dermatolog, cu care veti stabili diagnosticul exact, tratamentul cel mai adecvat si care va va supraveghea. Nu trebuie sa mergeti din doctor in doctor, alegeti unul de care v-a placut si reveniti. Din pacate aceasta este natura multor afectiuni dermatologice - sunt cronice, nu exista ghiduri si protocoale, incercam mai multe terapii secvential. Multi pacienti considera ca daca un tratament nu a functionat sau a mers o vreme si boala recidiveaza, medicul e prost - nu e asa, fiecare pacient e unic si solutiile se incearca pe rand. Va faceti singur o defavoare cand schimbati medicul de fiecare data, fiecare trebuind sa reia cazul de la zero.

Succes si sanatate!
0
04-05-2015, ora 22:00
pam-pam
Nu este medic/terapeut
pam-pam
Vă mulţumesc mult, D-na Dr. Albu, pentru amabilitatea de a-mi răspunde la solicitarea mea. Fiind din Arad, vă rog să-mi comunicaţi dacă, pot să vin la d-voastră la un consult, dar vă rog să-mi comunicaţi cum mă pot programa la consult.
0
05-05-2015, ora 14:14
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Iar vreti sa schimbati medicul...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Coșurile (acneea)
  • Foliculita în urma epilării
  • De ce apar coșurile (acneea)?
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  • Cum scapi de punctele negre
  • Fototermoliza selectivă, cel mai nou tratament împotriva acneei
  • Cercetătorii suedezi au descoperit de ce acneea este atât de rezistentă la tratament
  •