revin despre aslo valori

28-08-2009
jamelia
Nu este medic/terapeut
jamelia
acum am listat rezultatul analizei aslo cantitativ si este de...16
intervalul de referinta este 200 UI/ml
stie cineva ce inseamna asta?
1 comentarii
0
03-09-2009, ora 12:43
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimata Doamna,
Desi nu sunt medic de laborator, incerc sa va ofer unele indrumari.
Analiza despre care intrebati este legata de infectiile cu streptococi, mai ales la copii. Bacteriile numite Streptococcus sunt de mai multe feluri, fiind capabile ca, in afara banalei infectii faringiene sau la nivelul pielii, sa induca la un interval de 2-3 saptamani afectarea inimii si a articulatiilor sau a rinichilor. Acet comlicatii sunt legate de prezenta anticorpilor care se formeaza contra acestei bacterii in corpul bolnavului, anticorpi care "ataca" din nefericire, indirect, si organele mentionate. Am incercat sa va explic foarte simplu (chiar simplist, as spune) de ce este nevoie sa verificam prezenta acestor anticorpi in sange prin dozarea ASLO.
Titrul ASLO (anti strepto lizina O) defineste nivelul momentan al anticorpilor antistreptococici, nivel care creste peste normal (200-250 UI) daca a existat o infectie recenta cu un germen de acest tip. Intrucat titrul anticorpilor scade in cateva saptamani, valoarea sa de moment nu este ilustrativa, ci este nevoie de o alta determinare, pentru a vedea evolutia sa i dinamica (daca este in crestere, inseamna ca infectia este f. recenta sau pacientul este purtator; daca este in scadere, infectia este mai veche si probabil a fost vindecata). Verificarea ASLO a fost si a ramas un indicator util in monitorizarea pe care medicul o face pentru prevenirea reumatismului articular acut (RAA), mai ales la copii si adolescenti, deoarece pericolul scade dupa 20 ani.
Evident, valoarea data de Dvs. de 16 (?!), nu are in acest context vreo semnificatie si cred ca trebuie repetata analiza. Daca scopul este verificarea unei potentiale infectii streptococice, trebuie efectuat in acelasi timp si un exudat faringian, care permite evidentierea microbului pe antibiograma si trebuie instituit un tratament adecvata. Tratamentul clasic al infectiilor streptococice include administrarea unei forme de Penicilina (injectabil sau per os) timp de aproximativ 10 zile. Sfatul meu este sa contactati medicul de familie sau chiar un medic infectionist, care pe baza exudat-ului si titrului ASLO, dar si al altor analize, vor putea aprecia necesitatea tratmentului antibiotic. Nu neglijati insa faptul ca pot exista si alte afectiuni care sa afecteze articulatiile mari.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie -Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.