Forum medical - întrebări și răspunsuri medicale
Faci mișcare sau ai vrea? Folosește aplicația Activ (by ROmedic)!
Forum medical Regulament Colaborare - răspunsuri

5-HTP (5-hidroxitriptofan), un antidepresiv natural foarte bun

08-02-2012, ora 15:38
Autor: Mr. Nick
L-5-htp-ul, ca şi substanţă, este prezent în mod normal în organismul fiecărei fiinţe umane şi nu numai, pentru că ori este transformat din L-triptofan, un aminoacid esenţial ingerat prin diferite alimente (lapte, carne, etc.), în cantitate şi concentraţie optime, prin procese biochimice moleculare, ori este ingerat ca atare prin intermediul anumitor nutraceutice, el fiind precursorul direct al serotoninei (5-hidroxitriptaminei - 5HT) - cel mai important neurotransmiţător al creierului.
Carenţa de 5-htp, în organism, apare în condiţii de stres intens, dar şi datorită unei alimentaţii eronate/dezordonate!
___
BIOSINTEZA 5-hidroxitriptofanului la nivelul creierului:
L-triptofanul, un aminoacid esenţial, este hidroxilat în 5-HTP (5-hidroxitriptofan) via (prin intermediul enzimei) enzima triptofan hidroxilază. 5-HTP-ul, mai departe, este decarboxilat în 5-hidroxitriptamină (5-HT - serotonină) via enzima aromatic-L-aminoacid-decarboxilază, cu ajutorul vitaminei B6. 5-HT, adică serotonina, neurotransmiţătorul denumit şi neurohormonul fericirii, este şi ea, mai departe, transformată, în celulele pinealocite din epifiză, (glanda pineală) în melatonină, la lăsarea întunericului via enzima 5-hidroxiindol-O-metiltransferază.
___
L-5-htp-ul administrat sub formă de capsule/comprimate/drajeuri traversează bariera hematoencefalică (HEC) şi are următoarele efecte pozitive:
- antidepresiv (induce calm, relaxare, capacitate de comunicare); ameliorează sau tratează depresia endogenă produsă de un deficit de serotonină, depresia hibernală (de iarnă, cauzată de scăderea luminozităţii ambientale), depresia post-partum şi depresia reactivă cauzată de o psihotraumă;
- îmbunătăţeşte calitatea somnului, reglând ritmul circadian şi tratând insomnia de adormire;
- reduce durata şi frecvenţa episoadelor de apnee în somn;
- ameliorează sau tratează fobia socială şi tulburarea de stres posttraumatică;
- stimulează memoria şi susţine procesele de învăţare;
- reduce durerile cronice de cap;
- reglează apetitul, având efect antibulimic;
- ameliorează simptomele fibromialgiei;
- creşte pragul durerii;
- reduce simptomele în sindromul premenstrual şi în tulburările legate de menopauză;
- reduce unele forme de dependenţă (alcool, tutun, droguri);
- reduce anxietatea, având efect moderat anti-panică.

ATENŢIE!
5-htp-ul NU se administrează copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care folosesc medicamente cu efect similar (inhibitori de MAO, antidepresive (chiar şi alte medicamente neuro-psihiatrice), medicamente care conţin fenfluramină) sau suferă de boala Parkinson, ulcer, boala Crohn, colon iritabil, celiachie.
Deşi este un supliment alimentar, această calitate conferindu-i dreptul de a fi eliberat din plafaruri şi farmacii fără prescripţie medicală, deci, astfel putând fi administrat şi fără aviz medical, se recomandă a fi luat cu acordul medicului, respectând indicaţiile din prospectul însoţitor.
5-htp-ul NU tratează depresia cauzată de un deficit de dopamină sau noradrenalină şi nici depresia sau insomnia cauzată de unul sau mai mulţi factori spirituali.
Pentru tratarea depresiei(sau insomniei) induse de cel puţin un factor spiritual, accesaţi link-ul de mai jos şi citiţi primul posting al topicului psihoterapic, pentru a vă informa cu privire la ce anume trebuie să faceţi pentru a vă vindeca, punând în practică sfaturile duhovniceşti:
http://forum.romedic.ro/prod/Psihoterapie_pentru_trup_si_suflet, __din_perspectiva
_medico-spirituala:_suferinta_!_059479.html
___
Deci, ţinând cont de acest principiu al naturaleţii sale, 5-htp-ul NU poate dăuna organismului uman decât în două situaţii:
1) Când administrarea lui se face, în mod inadecvat şi fără aviz medical, fără a ţine cont de precauţii şi contraindicaţii, simultan cu medicamente care fac parte din clasa celor neuro-psihiatrice (antidepresive, anxiolitice, timoleptice, neuroleptice, analeptice, simpatomimetice, psihotrope, antihistaminice etc.), cu suplimente alimentare care conţin compuşi organici cu proprietăţi psihoactive incompatibile cu 5-htp, sau cu alcool, cafea, tutun şi diferite droguri!
2) Când administrarea lui se face în cantiţăţi şi/sau concentraţii mult prea mari, care ar putea mări sau măresc clar riscul major de hipersecreţie serotoninică şi hipermetabolizare (hipersecreţia serotoninică poate conduce la producerea cel puţin a uneia dintre următoarele indispoziţii, să le numesc aşa: insomnie, anxietate, hiperprosexie (exagerarea atenţiei), hiperreflectivitate (exagerarea reflexelor), anorexie (suprimarea apetitului alimentar), vomismente, greaţă, frisoane, convulsii etc., simptome specifice sau nu tabloului clinic al sindromului serotoninergic).
___

În România, din fericire, există o sumedenie de suplimente alimentare care conţin 5-htp în formulă unică sau complexă. Aveţi de unde alege, aşa că puteţi lua ce, cât şi de unde doriţi.
AM LUAT şi eu 5-htp!
Mai multe detalii puteţi citi accesând link-ul de mai jos:
http://forum.romedic.ro/prod/V-ati_intrerupt_medicatia_fara_acordul_medicilor_dv.?_Rau
_ati_facut!_Invatati..._061412.html

___
Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizați/să uzați informațiile publicate în cadrul acestui posting cu precauție, înțelepciune, discernământ și maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire creștină și respect,
Mr. Nick
7 comentarii
22-03-2012, ora 10:51
Autor: rayoflight
Mr. Nick, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Am ajuns intr-o depresie, insotita de comportament obsesiv, datorita mediului nociv in care am locuit timp de 30 de ani, cu un tata alcoolic si o mama schizofrenica. Apoi mi-am adaugat si eu alte surse de suferinta prin relatiile distructive sau prin care m-am expus abuzurilor si minciunilor, neavand nici eu stiinta de a-mi cauta fericirea sau normalitatea, ci facand multe compromisuri. In fine, acum situatia e mai rea ca niciodata, am suferit mult in ultimul an si am avut parte de socuri emotionale, ori mai usoare si consecutive, ori teribil de dure. Astfel ca am ajuns sa fac psihoterapie (aceasta stiu ca se eficientizeaza in timp), sa reiau calea bisericii (inainte de evenimentele recente am avut o perioada "activa" in acest sens), si sa iau 5-htp (2-3 pastile/zi, desi psihologul si psihiatrul nu au vrut sa se exprime in privinta lui si mi-au prescris cipralex si "ocazional" abilify), in combinatie cu capsule cu ulei de peste. Starea in care am cazut ma face sa fiu trista, cu ganduri negre, sa ma simt fara sansa, fara perspectiva, ca o blestemata, sa ma trezesc intre orele 2-5 a.m. si sa nu mai pot adormi, sa am cosmaruri cu crime sangeroase si teroare, si sa fiu dependenta de "tratamentul" partenerului meu (ma influenteaza extrem de mult tot ce face, spune...ca si cand sinele meu nu mai exista, dar nici nu ma pot elibera definitiv de prezenta lui, ma comport de parca as fi in sevraj cand nu imi mai da atentie). Va rog sa-mi dati o recomandare, o schema de tratament, ca poate nu procedez chiar corect, dat fiind faptul ca ma simt tot neputincioasa si fara viitor (gandul singuratatii ma chinuie mult), doar m-am mai "calmat" oarecum...
25-07-2012, ora 14:31
Autor: pantera72
Buna Ziua ! stie cineva, va rog, la cat timp dupa administrarea 5htp se cunosc efectele (pozitive), si ce efecte a avut asupra celor care au folosit 5htp(pozitive sau negative).Va multumesc !
30-07-2012, ora 22:41
Autor: pantera72
Mai Fratilor !, mai traieste cineva pe forumul asta, ori v-ati vindecat cu toti miraculos !?
30-07-2012, ora 22:52
Autor: pantera72
La mine 5 HTP-ul a avut efect foarte bun cam dupa o saptamana de la debutul administrarii cand am si marit doza de la 50 mg la 100mg, seara in priza unica (ceea ce sertralina luata cu doi ani in urma, timp de un an n-a facut nici pe jumatate cat a facut 5 htp-ul intr-o saptamana, la acelas gramaj.) Va doresc la toti, sanatate maxima si sa atingem cu totii starea ZEN !
18-06-2013, ora 13:32
Buna ziua! Am fost la un medic homeopat care mi-a prescris 5HTP (2 saptamani) si Arsenicum album CH30 pentru 1 zi si Arsenicum album CH200 pt 3 zile. Mi-a prescris aceste remedii deoarce am frica de boala si de moarte.
Eu folosesc anticonceptionale Qlaira ( deoarce am avut hemoragii). Doresc sa stiu daca se potrivesc anticonceptionalele cu acest tratament, daca nu interactioneaza, daca nu isi anuleaza efectele. Multumesc Astept raspuns
25-07-2013, ora 07:38
Autor: cocolin
Salut, sunt nou pe forum si vreau si eu sa stiu daca, am un tratament cu ciprinol, driptane si cu Ketonal, pot sa iau si 5-HTP? Are vreo interactiune cu vreunul din ele?

Multumesc anticipat
05-10-2015, ora 15:38
Autor: Acadeluta
Buna nick Iarta ma ca Iti retransmit rugaminte a mea dar nu gasesc comentariul pe care l am ready acum cateva zile. Am nascut acum 4 ani si am facut o depresie postpartum foarte urata. De atunci traiesc foarte stresata din cauza problemelor de mama si nu reusesc deloc sa le inving oricat as Vrea. Nu am chef de nimic, nu reusesc sa ma ridic, nu Mai vad Niciun sens decat mancarea din cauza careia am luat multe kilograme peste limita normala si m am demoralizat si Mai mult. Exista vreun antidot care sa ma ajute sa nu Mai mananc atat de mult pe sistem nervos? Multumesc din suflet. Recunosc ca am apelat la psihiatru dar ceea ce mi a prescris nu mi a priit deloc, aveam tensiunea 8 cu 5 si le am
Intrerupt, chiar le am si aruncat sa nu mai aud de ele. In general am tensiunea mai mica do de aceea nu stiu ce soluție m ar ajuta. Cu tot respectul si cu toată multumirea sufleteasca ca ti am scris. Ana-Maria
Adaugă un comentariu / răspuns


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK