19 ani si atac de panica | Forumul Medical ROmedic

19 ani si atac de panica

17-09-2013
andreeam94
Nu este medic/terapeut
andreeam94
Buna ziua ! am 19 ani si de 3 ani ma confrunt cu atacurile de panica.Am urmat initial un tratament cu Orfiril si Zoloft, dupa care am incetat tratamentul cu Orfiril de 6 luni, iar pe cel cu Zoloft de 3 luni.De vreo luna, insa atacurile de panica mi-au aparut si am reinceput tratamentul cu Zoloft.Simptomele s-au diminuat, insa am in fiecare zi o stare de neliniste si imi e in permanenta frica ca o sa lesin (desi nu am facut-o niciodata ).Anxietatea mea se cauzeaza si faptului ca din octombrie va trebui sa plec la facultate in alt oras.Intrebarea mea este aceea daca 1 pastila de Zoloft de 50 mg pe zi este eficienta in tratarea anxietatii mele si a agorafobiei ? Ce tehnici de relaxare as putea incerca pentru a scapa de frica de lesin si senzatia de slabiciune, ameteala si instabilitate?
10 comentarii
1
17-09-2013, ora 14:28
Psiholog Stancescu Raluca
Identitate neconfirmată
Psiholog Stancescu Raluca
Buna ziua,

in legatura cu medicatia, consider ca ar trebui sa discutati cu medicul care v-a prescris acest tratament, daca este sau nu suficient.
In ceea ce priveste interventiile psihologice si problemele fiziologice pe care le resimtiti din cauza anxietatii, consider ca o interventie mai eficienta pe termen lung decat exercitiile de relaxare este expunerea interoceptiva.
Pentru inceput insa, cred ca puteti afla mai multe despre anxietate pe site-ul -*
Multa sanatate!

(*modificat de administrator)
0
17-09-2013, ora 15:26
andreeam94
Nu este medic/terapeut
andreeam94
Multumesc mult pentru raspuns!
0
17-09-2013, ora 16:26
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
CE inseamna "expunerea interoceptiva"?!
poate ar trebui sa vb in termeni sa priceapa tot omul
cred ca nici d-soara NU a inteles

cele bune
0
17-09-2013, ora 17:03
andreeam94
Nu este medic/terapeut
andreeam94
Se pot incerca tehnicile de expunere interoceptiva si acasa, adica fara indrumarea unui terapeut ?
0
18-09-2013, ora 16:49
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna Andreea,
din ceea ce ai relatat, reiese ca tu ai fost deja la un psihiatru care ti-a recomandat acele medicamente. Sper sa fie varianta asta asta si sa nu le fi luat la recomandarea oricui :).
Este evident ca atacurile de panica nu au cum sa dispara asa, dintr-o data, pt ca medicamentele doar reduc simptomele, rareori ele nu mai apar dupa tratament medicamentos. Nu s-a ajuns la cauzele acestor atacuri, de aceea ele revin si vor mai reveni - nu am cum sa-ti spun ca gata, e doar o perioada de acomodare dupa medicamente, pt ca ar fi ipocrizie din partea mea. Totusi, referitor la a continua cu Zoloft, cred ca nu a fost tocmai ok sa intrerupi tratamentul, din moment ce ti-a fost recomandat. Poate nu sti, dar psihoterapeutii nu lucreaza cu acei clienti care refuza sa isi continue tratamentul psihiatric, deoarece doar psihoterapia in momentul in care creierul are nevoie de un echilibru chimic pt a putea face eficient conexiunile si a intelege sarcinile ce-i revin pe durata terapiei, nu e suficienta. Evident ca dupa un timp, se poate ajunge la a nu mai fi nevoie de medicamente.
Ai nevoie de psihoterapie (cognitiv-comportamentala e cea mai indicata in atacuri de panica) pt a-ti regasi echilibrul. Relaxarea este una din metodele folosite de aceasta psihoterapie, insa tu singura, fara ajutorul unui specialist nu vei putea rezolva aceasta problema, pt ca nu e suficient sa te relaxezi. Ai nevoie de expunere la stimulii care iti creaza anxietate, insa nu o poti face dintr-o data (in miciun caz), ci treptat, progresiv. De aceea, terapeutul iti va sta alaturi, poate chiar te va insoti in locurile potential anxiogene (evident nu si in cazul mutarii tale in alt oras :)), veti lua totul treptat, in functie de planul terapeutic si de obiectivele pe care le veti stabili impreuna.
Pana vei lua o hotarare in privinta psihoterapiei, poti sa exersezi acasa relaxarea, trainingul autogen (gasesti pe net chiar instructaje de relaxare).
E un plus pt tine faptul ca te poti lega de plecarea ta din oras ca fiind un posibil factor generator de anxietate si doar constientizarea acestui lucru te poate ajuta sa reduci riscul reaparitiei unui atac in perioada imediat urmatoare mutarii tale
Succes in tot ce faci!
0
18-09-2013, ora 16:56
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Andreea: acum am vazut cum suna ce am scris mai sus - de parca omul care face atacuri de panica nu mai e in stare sa gandeasca! Nu e vorba de asta, ci de faptul ca in momentele de dificultate, creierul nu se mai poate orienta spre ce ii e mai util, ci spre acele ganduri distorsionate care stau cumva la baza aparitiei acelor atacuri. Astfel, mintea se pierde in detalii si in presupuneri fara sfarsit si uite asa se tot invarte intr-un cerc vicios. Terapeutul are rolul de a te ghida/insoti in directia indeplinirii obiectivelor terapiei, iar medicamentele au rolul de a-ti mentine atentia focusata pe planul si sarcinile terapeutice.
1
19-09-2013, ora 15:37
andreeam94
Nu este medic/terapeut
andreeam94
Multumesc mult pentru raspuns, d-na Cristina.Vreau sa spun ca tratamentul l-am intrerupt pentru ca medicul meu psihiatru a spus ca il pot intrerupe atunci cand ma simt pregatita.Cred ca o sa va urmez sfatul si o sa caut in Bucuresti un psihoterapeut, caci asta este si problema mea :inteleg ca medicamentele imi sunt de mare ajutor, dar vreau sa discut cu cineva despre cum imi pot gestiona eficient emotiile si starile de anxietate care survin.Multumesc inca o data de raspuns.Numai bine va doresc!Doamne-ajuta !
0
20-09-2013, ora 11:15
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
Incepe o psihoterapie cognitiva sau psihanalitica De cele mai multe ori medicamente nu ajuta fara terapie
0
20-09-2013, ora 13:06
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună ziua Andreea, din nefericire medicaţia în cazul tău se pare că nu dă cele mai bune rezultate. Verifică postările mele de până acum, cu privire la acest subiect. Poţi urma un protocol personalizat, de psihoterapie cognitivă şi comportamentală, online chiar, astfel costurile sunt mai reduse iar beneficiile se observă pe termen lung. Din propria experienţă pot spune că pacienţii pe care i-am ajutat, au renunţat la medicaţie şi nu se mai confruntă cu simptomele specifice unui atac de panică.
Acest lucru se îtâmplă mai ales datorită faptului că atacul de panică este o reacţie învăţată, prin care se asociază o serie de simptome fizice cu o boală gravă ce poate induce moartea, într-un mod incontrolabil. După cum poţi observa, este vorba despre gânduri, ce susţin panica.
Conform studiilor de specialitate, terapia online pentru gestionarea atacurilor de panică ete mai eficientă decât tratamentul medicamentos.
Dacă te pot ajuta, contactează-mă în privat.
Numai bine,
C.A.N.
0
26-09-2013, ora 17:09
Psiholog Stancescu Raluca
Identitate neconfirmată
Psiholog Stancescu Raluca
Buna ziua, revin cu cateva lamuriri.
Expunerea interoceptiva presupune expunerea la acei stimuli interni pe care creierul ii percepe ca fiind periculosi. Ea este doar o parte dintr-un plan mai amplu de tratament al tulburarii de panica.
Este important in primul rand sa intelegem ce se intampla in tulburarea de panica, definita uneori si ca 'frica de frica'.
Intr-o fobie specifica persoana se teme de un anumit obiect, animal, situatie; confruntarea gradata cu acest stimul produce, in timp, obisnuinta - altfel spus, creierul invata sa nu se mai teama de respectivul stimul, avand experienta unei confruntari directe, in care constata ca nu se intampla nimic ingrozitor.
In tulburarea de panica, teama este legata de senzatiile fiziologice care 'anunta' inceputul unei stari de panica. Pacientul este deja foarte atent (involuntar) pentru a depista orice modificare fiziologica (orice bataie de inima, pe care inainte probabil ca nu ar fi remarcat-o) - numim aceasta atentie crescuta involuntara, hipervigilenta. Odata perceputa o modificare fiziologica, ea este interpretata, automat, ca fiind periculoasa (ex. 'Daca fac infarct?'). Aceasta interpretare produce emotia de frica. Frica declanseaza reactia de 'fugi sau lupta', iar astfel simptomele fiziologice devin mai intense. Pacientul isi confirma credinta ca de aceasta data i se va intampla ceva foarte rau. Astfel apare un atac de panica.
In expunerea interoceptiva, pacientul se confrunta cu acei stimuli interni care ii provoaca teama, si astfel se obisnuieste cu stimulii respectivi - de exemplu, daca pacientului ii este teama de ameteala, el poate face exercitii zilnice care sa ii provoace aceasta stare (controlat) - de exemplu, sa se invarta pe loc. Dupa un timp (relativ scurt), creierul nu mai declanseaza reactia de 'fugi sau lupta' in prezenta stimulului, pentru ca s-a obisnuit cu el. Un alt beneficiu este scaderea hipervigilentei - adica scade nivelul atentie pe senzatiile fiziologice.
Nu stiu in ce masura reusesc, in cateva propozitii, sa explic acest fenomen si necesitatea (si beneficiile) expunerii interoceptive. Daca aveti nevoie de lamuriri suplimentare, imi puteti trimite un email si va voi pune la dispozitie mai multe materiale.
Privind intrebarea daca puteti face asta acasa, raspunsul este de regula 'Da', insa trebuie sa stitit cu siguranta daca simptomele se datoreaza anxietatii, sau unei tulburari organice, si daca nu exista alte contraindicatii (nu se recomanda, de exemplu, pe perioada sarcinii). De preferat este sa va adresati unui specialist - aceasta tehnica se aplica in terapia cognitiv-comportamentala a tulburarii de panica, insotind, repet, alte tehnici de interventie (restructurarea cognitiva, eliminarea altor comportamente de asigurare si evitare, etc).
In speranta ca am raspuns, macar partial, intrebarilor dvs, va doresc multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul