16 alimente care intarzie imbatranirea creierului si stimuleaza activitatea cerebrala

28-02-2015
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cu dieta potrivita, ne putem imbunatati capacitatile cognitive cu 20%, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

, , Alimentele sunt ca niste compusi farmaceutici care afecteaza creierul. Dieta, exercitiile si somnul au potentialul de a afecta sanatatea creierului si functiile mentale, asa ca prin alegerea alimetatiei potrivite ne putem stimula activitatea cerebrala si putem intarzia imbatranirea creierului", a declarat Fernando Gómez-Pinilla, profesor la UCLA.

Va prezentam mai jos o lista de alimente benefice pentru creier:

1. Fructele de padure contin antioxidanti care imbunatatesc atat memoria, cat si coordonarea motorie. James A. Joseph, specialist in neurostiinte sustine ca antioxidantii din fructele de padure contraataca stresul oxidativ functionand ca un agent antiinflamator.

2. Fructele de padure consumate in combinatie cu nuci sau avocado pot preveni aparitia bolilor neurodegenerative.

3. O singura babana contine cantitatea zilnica de glucoza necesara pentru creier.

Potrivit specialistului Leigh Gibson, creierul functioneaza cel mai bine atunci cand prin fluxul sanguin circula 25 de grame de glucoza (cantitatea aproximativa pe care o contine o banana).

4. Ouale contin o grasime asemanatoare cu vitamina B, numita colina. Aceasta imbunatateste atat memoria, cat si timpul de reactie al mintii. In plus, studiile au mai demonstrat si ca aceasta grasime poate diminua efectele oboselii.

5. Somonul contine omega-3, proteine, fier si vitaminele B, motiv pentru care acest aliment sustine buna functionare a memoriei, ajutand la concentrare si rationalizare.

6. Consumul de vinete va avea grija de creierul tau imbunatatind comunicarea dintre celulele cerebrale si moleculele mesagere.

7. Cofeina, substanta care se gaseste in cafea, are grija, printre altele, sa contribuie la imbunatatirea memoriei, protejandu-ne totodata impotriva spasmelor pleoapei. In plus, si ea este bogata in antioxidanti si amino acizi.

8. Ciocolata amaruie contine proteine antioxidante care maresc productia de endorfine si imbunatatesc puterea de concentrare. In acelasi timp, ciocolata cu lapte este buna pentru marirea vitezei de reactie si imbunatatirea memoriei verbale si vizuale.

9. Ceaiul verde este foarte cunoscut pentru beneficiile sale aduse sanatatii. Printre altele, studiile au aratat ca el are efecte neuroprotectoare, ajutand sistemul nervos sa se dezvolte.

10. Si iaurtul face minuni. El contine proteine, multe minerale si probiotice care ajuta sistemul digestiv, dar si vitaminele B care ajuta la buna functionare a sistemului nervos.

11. Legumele cu frunze verzi reprezinta, probabil, cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a avea grija de creier. Ele abunda de vitamine, minerale si fitonutrienti. Fierul, de exemplu, ne ajuta sa aducem mai mult oxigen in corp si creier, imbunatatind controlul cognitiv.

12. Morcovii cruzi, spun specialistii, ne asigura un nivel echilibrat de zahar in sange, suficient cat sa asigure functionarea optima a creierului.

13. Vinul rosu aduce si el o serie de beneficii sanatatii. Consumul moderat de vin sau mai bine, de suc de struguri imbunatateste semnificativ memoria pe termen scurt si aptitudinile motorii.

14. Cerealele integrale, precum orezul brun, sunt bogate in vitamine si magneziu, motiv pentru care ajuta la buna functionare a capacitatilor cognitive.

15. Antioxidantii din cacao fierbinte, spune profesorul Chang Young Lee, de la Universitatea Cornell, protejeaza celulele cerebrale de stresul oxidativ. De fapt, profesorul a constatat ca antioxidantii din doua lingurite de cacao sunt aproape de doua ori mai puternici decat vinul rosu, de 2-3 ori mai puternici decat ceaiul verde si de 3 ori mai eficienti decat ceaiul negru.

16. Usturoiul contine compusi puternici antibacterieni si antivirali care ajuta la prevenirea infectiilor, dar si antioxidanti care contribuie la mentinerea sanatatii creierului. (sursa: doctorulzilei.ro)

Sursa: http://sanatate.bzi.ro/16-super-alimente-care-intarzie-imbatranirea-creierului-si-stimuleaza-activitatea-cerebrala-27749
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul