Forum medical - întrebări și răspunsuri medicale
Vizitarea site-ului implică acceptarea cookies-urilor. Citește mai multe
Forum medical Regulament Colaborare - răspunsuri

-ortopedie-

21-09-2009, ora 09:22
tatal meu a cazut rupandu-si ambele calcaie.s-a operat la stangul,i-au bagat o placa .are 10 zile de cand este operat si continua sa ii supureze operatia(ii iese un lichid).este normal?
13 comentarii
27-09-2009, ora 14:14
Autor: Dr. Marius Uscatu | Dr. Marius Uscatu - Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Stimate Domn,
Tratarea chirurgicala a calcaneului este urmata uneori de probleme cutanate, fiind practicata intr-o regiune reputata in acest sens.
Totul depinde insa nu numai de aspectul plagii operatorii, ci si de cel a lichidului respectiv, de starea generala precum si de multe alte asemenea aspecte.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
29-09-2009, ora 00:43
Autor: O-HBO | Dr. Enescu Dumitru Marius - , Constanta
Stimate Domn
Desi persistenta unei secretii seroase este posibila si nu anormala in multe cazur, la 10 zile ne putem gandi insa si la alte apecte, de pilda o suprainfectie a operatiei. Asa cum spunea si mesajul precedent al colegului, natura lichidului este semnificativa. Trebuie efectuata o antibiograma din acest lichid si corelat corespunzayor tratamentul. Sunt convins ca veti efectua aceste etape alaturi de medicul operator, cu care este bine sa colaborati strans in continuare.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
23-10-2009, ora 11:36
Buna ziua.......sunt o mamica care doreste sfatul unui specialist in domeniul ortopediei.....am un baiat de 21 de ani, la varsta de 16 ani a fost operat cu diagnosticul sechele maladia perthes sold drept,scurtare membrul inferior drept 2,5 cm s-a practicat trohanteroplastie femur drept cu imobilizare in gips pelvipedios drept (Conf. Dr. Constantin Pandeli, Spitalul Clinic de Urgenta Sf Maria Iasi )dupa perioada de 2 luni s-a extras materialul de osteosinteza ( 2 suruburi ) femur drept. Operatia a decurs foarte bine numai ca acum baiatul a crescut in inaltime si diferenta de sold s-a marit si la un control efectuat n-i sa spus ca dupa sistarea cresterii se va putea pune o proteza finala pentru sold. Am fost indrumati pentru efectuarea operatie pentru o recuperare cat mai scurta o operatie in strainatate. Doresc un sfat de la specialisti ce pot sa fac si bineinteles o solutie mai putin costisitoare.Va multumesc ,cu stima
25-10-2009, ora 01:31
Autor: O-HBO | Dr. Enescu Dumitru Marius - , Constanta
Stimata Doamna
Inteleg ca evolutia bolii Perthes nu a fost grozava de vreme ca au existat sechele ce au impus trohanteroplastia(?). Cert este ca :
- operatia de protezare se face si la noi in tara (ex. in Constanta din 1992), iar protezele se aplica in mod normal prin Progamul National de Endoprotezare
- este important de analizat si re-evaluat cazul pentru a se stabili daca aceasta interventie este singura aplicabila. Protezare la 21 de ani pare o indicatie neobisnuita, insa este greu de judecat fara acces la dosarul clinic si imagistic.
Pentru a formula un sfat - si implicit un sprijin - pertinent, ar trebui sa avem posibilitatea unui consult clinic si imagistic (inclusiv RMN sold).
Pot sa va spun ca la Centrul Pilot din Constanta abordarea bolii Perthes se face cu terapie asociata HBO (oxigenoterapie hiperbara) ori de cate ori este posibil, iar timpul de redresare scade la cateva luni (uneori 2-3).
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
26-10-2009, ora 10:34
Va multumesc pentru raspuns d-ule Dr.Marius Enescu
04-11-2009, ora 00:50
Autor: Alyna_d89
Buna seara!
In urma acu 5 saptamani am avut un accident auto in urma caruia am suferit o fractura de tibie si peroneu cu deplasare. Am fost operata si mi s-a pus o tija. La ultimul control, adica la 3 saptamani de la operatie mi s-a spus ca pot renunta la carje. Insa am observat pe radiografie ca tija a fost pusa numai pentru fixarea tibiei, nu si a peroneului care este inca fracturat. Medicul care m-a operat mi-a spus ca peroneul nu este un os de sustinere si ca o interventie asupra lui ar afecta musculatura si este inutila.
Precizez ca in momentul acesta merg aproape normal, putin schiopatat, nu am dureri, dar as vrea sa stiu daca peroneul meu se va mai suda...
Va multumesc anticipat!
04-11-2009, ora 17:14
Autor: O-HBO | Dr. Enescu Dumitru Marius - , Constanta
Stimata Doamna
Colegul care v-a operat are dreptate. Peroneul nu are rol in sustinerea corpului, insa extremitatile sale superioara si inferioara sunt esentiale in asigurarea stabilitatii genunchiului, respectiv gleznei, prin insertia ligamentelor colaterale respective. De aceea, peroneul se opereaza practic numai daca fractura asociata afecteaza aceste zone, in rest, orice interventie ar fi inutila si deci, excesiva. De altfel, peroneul se consolideaza singur destul de usor (si veti vedea acest lucru mai tarziu) si chiar daca nu se consolideaza (in f. rare cazuri), nu va exista nicio problema functionala.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
19-01-2010, ora 10:01
Buna ziua! Sunt mamica unei fetite de doi ani si vreu sa cer un sfat in legatura cu o problema pe care o are fetita.La nastere mi s-a spus ca ea are talus valgus,deoarece piciorusul stang era adus in interior.Am facut fizioterapie un an zi de zi si totul revenise la normal,adica in momentul in care isi tinea piciorul relexat acesta era tinut corect,drept.Am incetat fizioterapia spunandu-mi-se ca totul s-a rezolvat,iar acum cand fetita merge se vede un defect la piciorul stang ca si cum isi tine piciorul cu varful in interior.
Iar cand merge parca se vede un fel de bucla la mers.
am primit acum un sfat ca e posibil sa fie platfus.ce ma sfatuiti sa fac,avand in vedere aceste aspecte.A si inca ceva,in momentul in care merge isi sterge putin varful piciorului de sol,iar cand vrea sa mearga mai repede da impresia ca se impiedica.Va multumesc foarte mult.
19-01-2010, ora 20:08
Autor: Dr. Marius Uscatu | Dr. Marius Uscatu - Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Stimat Doamna,
Este necesar un consult clinic atent, facut de un ortoped cu mare experienta in acest domeniu.
Oricum, in cazul "platfusului", in 99,9999% din cazuri situatia se remediaza spontan, cu cresterea. O interventie chirurgicala este necesara doar intr-un caz din 10.000, si numai in situatii bine precizate.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
19-01-2010, ora 21:20
Domnule DR MARIUS USCATU VA MULTUMIM FOARTE MULT PENTRU RASPUNS !
14-07-2010, ora 14:03
Buna ziua as dori si eu un sfat din partea domnului Dr. Bogdan Cristian Ion de la Constanta ,am un baiat are 21 de ani si acum 5 ani a fost operat cu diagnosticul sechele maladia perthes sold drept scurtare membru inferior drept 2,5 cm s-a practicat trohanteroplastie femur drept cu imobilizare in gips dupa 2 luni s-a extras materialul osteosinteza. In acesti ani baiatul a crescut in inaltime si iar s-a ajuns la o diferenta a piciorului cu circa 7 cm . Am consultat un doctor ortoped s-a facut o radiografie a soldului si solutia data a fost protezarea soldului, o alta parere al altui specialist este aminarea cu cat mai mult al protezarii.Pe acest forum am gasit si centrul dvs de terapie cu oxigenare, va rog daca credeti ca aceasta terapie ar fi o solutie de ameliorare as dori sa fac o programare .Va multumesc cu stima Roxana Rapan.
17-07-2010, ora 01:53
Autor: HBOT | Dr. Bogdan Cristian Ion - Medicina de urgenta, Constanta
Stimata Doamna,

oxigenarea hiperbara nu este un panaceu universal si cu siguranta ca nu constituie o modalitate de tratament al coxartrozei.

In alta ordine de idei specialitatea mea, cea de medic specialist de medicina hiperbara, nu este echivalenta cu cea de ortopedie. Este insa adevarat ca in cele doua specializari exista un factor patogenic comun: edemul osos, care de fapt sta la baza complicatiilor in traumatologie, care insa reprezinta o afectiune vasculara. Aceasta afectiune vasculara afectind un os tine de ortopedie, desi, de regula ortopedul este numai un spectator al problematicii, rezolvarea problemei tinind de regula de specializarea mea, iar daca aceasta este ignorata atunci se ajunge la sechele ireparabile. Adica noi lucram foarte strins cu ortopezii, in echipa, dar consultul nostru nu inlocuieste un consult ortopedic, ci vine suplimentar celui de ortopedie, prin prisma viabilitatii tesutului osos si mai putin a matricei minerale.

Referitor la intrebarea D-voastra:
- Perthesul de regula, daca este imobilizat corespunzator se trateaza fara sechele si fara hiperbara (dar in timp mai indelungat).
- indiferent de tratamentul optat (cu sau fara hiperbara) daca nu se respecta imobilizarea, mai ales in cazurile de Perthes la limita adolescentei, exista riscul ovalizarii capului femural, care genereaza coxartroza
- distrugerea cartilajelor de crestere duce la oprirea din evolutie a cresterii atit a capului femural cit si a femurului, cu osificarea vicioasa a acestuia, situatie descrisa de D-voastra.

Asa cum s-au exprimat cei doi cologegi ortopezi solutia este intr-adevar de a proteza aceasta articulatie, dar de a o amana cit se poate de mult.

O data pierduta sfericitatea capului femural, aceasta distruge si cotilul, astfel ca mobilitatea membrului se mai poate obtine numai prin protezarea articulatiei afectate. Ca ideea aceasta protezare nu trebuie facuta de indata ce s-a distrus articulatia ci intii incercat de a cauta limitarea durerilor provocate de aceasta afectiune cit mai mult cu putinta, iar cind acest lucru nu mai este posibil se poate efectua protezarea. Spun ca idee deoarece in cazul descris, datorita scurtarii piciorului, acest lucru trebuie luat in considerare tinind cont de handicapul pe care aceasta scurtare il aduce.

Oricum solutia terapeutica in cazul D-voastra NU are de a face cu hiperbara, ci tine strict de ortopedie si anume un concept terapeutic complex care sa permita alungirea femurului, iar pentru aceasta exista mai multe technici, si refacerea articulatiei prin endoprotezare. Singurul avantaj pe care l-ati putea avea de pe urma hiperbarei este numai unul indirect in sensul ca scurteaza durata de recuperare dupa interventiile osteoarticulare (dupa operatie) sau dupa traumatisme si micsoreaza drastic rata complicatiilor (care nu sint putine dar nici foarte dese). Adica o data stabilita o conduita terapeutica chirurgicala, oxigenarea hiperbara poate permite o recuperare rapida, daca se aplica, dar nu este si obligatoriu de aplicat si oricum poate fi aplicata, din pacate, doar in sectiile de ortopedie care dispun de astfel de facilitati hiperbare.


Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
19-07-2010, ora 09:22
Va multumesc ,cu stima Roxana Rapan.
Adaugă un comentariu / răspuns


ROmedic a implinit 10 ani ROmedic a implinit 10 ani